Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka jak lubię.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18136
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2511
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 207
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 232
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18136
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2511
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 207
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 232
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Składniki
Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.
Śmietanę zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru podałam w przybliżeniu, bo czasem dosypuję trochę Ja czekam aż lukier trochę zgęstnieje i przestygnie, wtedy tak fajnie zastyga „w trakcie” nie opadając na dół.